YIN & DE WONDERE WERELD VAN FASCIA (30hr)

Starts on Friday, 10/06/2022
Price 499.00 €

Description:

Deze verdiepingsmodule in is bedoelt voor studenten aan de SanaYou YOGACADEMY als keuzevak van de RYT200 Yin Yoga. Ook is deze module te volgen als verdiepingsmodule voor Yogadocenten. Voor yogadocenten die al geregistreerd zijn bij Yoga Alliance telt deze module mee voor 30 hr CE (Continuing Education) bij Yoga Alliance.

YIN EN DE WONDERE WERELD VAN FASCIA Leer alles over deze fascianerende wereld

Fascia is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascia is rijk aan zenuwweefsel, bloed- en lymfvaten. Fascia heeft letterlijk contact met elk ander systeem van het lichaam. Het is net zo belangrijk of misschien zelfs belangrijker dan andere lichaamssystemen en we leren hier steeds meer over. Het hebben van soepele fascia is van vitaal belang voor de algehele gezondheid en welzijn. Met gezonde Fascia zien we er beter uit, voelen we ons beter en functioneren wij beter. 

Blokkades in de Fascia kan bewegingsbeperkingen veroorzaken. Zo’n beperking in de fascia ontstaat o.a. door dehydratie, fysieke oorzaken (b.v. trauma, verkeerde belasting, operaties e.d.) door chemische oorzaken (b.v. voedingsstoornissen, hormonale invloeden e.d.). Maar ook onverwerkte emoties, overtuigingen en gewoonten kunnen zich vastzetten binnen de fascia. Het weefsel verdikt zich daar, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascia vormt dan als het ware een harnas om de spier, organen en de meridianen waardoor deze niet meer vrij kunnen bewegen en de energie zal stagneren. Het kan letterlijk niet meer stromen. Het kan zelf zo zijn dat op het omliggende weefsel zoveel trekkracht wordt uitgeoefend dat je je niet meer kan ontspannen, of veel pijn ervaart of bijvoorbeeld een gedeelte zelfs van de oorspronkelijke plaats wordt getrokken. Het water in de Fascia verandert, verstijft/verhard door dehydratatie, inactiviteit (door bijv. pijn bij bewegen) en door andere interne en externe factoren zoals stress, emoties, trauma’s, overtuigingen en gedachten. 

De hedendaagse wetenschap toont dat fascia soepeler, meer gehydrateerd “sappiger”, wordt door beweging en langdurige rek zoals in Yin Yoga. Het water dat zich in de fascia bevindt, bindt zich aan informatie, slaat “informatie’ op, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. (Bijv. van Slijmbeurs ontsteking naar Frozen Shoulder)  Naar mate we ouder worden, verandert de structuur van ons bindweefsel. We drogen langzaam uit…   Zo gaandeweg de jaren begint het bindweefsel te verharden/verstijven. Vele herkennen dit wel omdat ze rond de 40 jaar moeilijk kunnen lezen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat het bindweefsel in de oogbol langzaam uitdroogt en aan flexibiliteit verliest. Hierdoor verliezen de ogen stukje bij beetje hun functie. 

Rimpels…wie kent ze niet! Nog een teken dat het bindweefsel minder gehydrateerd is.  Er is zo ontzettend veel te vertellen over dit relatief recent ontdekte weefsel en al haar eigenschappen, waar je als Yin Yogadocent eigenlijk nog meer over zou moeten willen weten. Daar gaat deze verdiepingsmodule over! 

MODULE IN 2 DELEN - BLENDED LEARNING Deze module bestaat uit 2 delen: Zodra je je inschrijft, krijg je toegang tot de eerste 24 uur lesmateriaal van de opleiding, bestaande uit een uitgebreid E-Lesboek en Videolessen die je zowel meenemen in de theorie als de praktische beleving!

Na het voltooien van de online lesmodule, die je in je eigen tempo doorloopt, heb je al een hele goede kennis van alle facetten van fascia, de fascialijnen en het toepassen van yinhoudingen om specifieke lijnen te stimuleren. Om het geleerde in praktijk te kunnen brengen, sluit je deze module af met en klassikale lesdag waarin alles samenkomt en je creatief leert omgaan met het integreren van je opgedane kennis!

*ONDERWERPEN DIE ONDER ANDERE AAN DE ORDE KOMEN** - De kwaliteiten van fascia, wat kan het en wat is het? - Het piëzo-elektrisch effect èn waarom het belangrijk is om hier kennis van te hebben en hoe je het kunt gebruiken in je Yin Yogalessen - Leer over de bindweefsel-lijnen die door je lichaam lopen, gebaseerd op de fascialijnen zoals Thomas Myers die heeft gedefinieerd in Anatomy Trains over de verbindingen, tensegrity en over water - Natuurlijk ook nog een aantal Yin Yogalessen die je zelf mee kunt doen en die steeds een thema hebben in relatie tot een onderdeel van de theorie - Yin Yoga en het werken met ballen voor fascia-release

Al onze Teacher Trainings, Advanced studies en opleidingsmodules zijn gecertificeerd door de Yoga Alliance.


Teacher :

Manja

Fysiotherapeut, P-DTR practioner en yogadocent Manja is al enkele jaren betrokken bij de docentenopleidingen van SanaYouYOGA. Manja heeft een ware passie voor menselijk lichaam, dit is ook terug te zien in haar carrière als zowel fysiotherapeut, somatisch therapeut, functioneel osteopatisch therapeut en yogadocent. De studie voor het menselijk lichaam is voor Manja een reis die nooit eindigt; elke vraag die ze tegenkomt triggert haar om door te blijven leren. Manja weet (bijna) alles van de fysiologische aspecten van het menselijk lichaam waarbij fascia en littekens (i.c.m. yogahoudingen) haar specialiteit zijn. De kennis van Manja over het menselijk lichaam behelst de botten, bindweefsel, fascia en littekens in onder andere yogahoudingen. Manja heeft veel inzicht in wat het lichaam doet in bepaalde houdingen, wanneer heb je compressie en wanneer heb je rek, en is het erg om de sensaties te voelen die je voelt in een bepaalde houding. De fysiologische kennis en haar yogadocentschap zijn een unieke combinatie wat Manja tot een zeer deskundig docent maakt. Manja is tevens Yin Yogadocent en Vinyasa Flow Yogadocent en draagt hierbij haar kennis en ervaring graag over als yogadocentenopleider. De passie voor en de kennis over werkt aanstekelijk en Manja is met recht een docent waar je met vakinhoudelijke vragen terecht kunt! Manja Weijers kun je onder andere tegenkomen in de volgende opleidingen en lesmodules: Zij geeft Biomechanica en Pathologie in de basismodules Yogadocent Level 1 en 2 en Yin Yoga 1 en2. Daarnaast geeft zij de lesmodule de Wondere Wereld van Fascia.


Dates:

DateTimeAddressTeacher
1.10/06/202210:30 - 17:00Rozenstraat 2-a, 8012 DW ZwolleManja

Cancellations

Deze lesmodule is niet restitueerbaar, omdat je onmiddelijk toegang krijgt tot al het online lesmateriaal behorende bij de opleidingsmodule.

Bij annuleren van de klassikale lesdag, geldt het volgende: - Kosten bij annulering tot een maand voor aanvang van de lesmodule: 25% van het klassikale deel te weten € 175 - Kosten bij annulering vanaf een maand voor aanvang van de lesmodule: 50% van klassikale deel te weten € 175 - Kosten bij annulering vanaf 1 week voor aanvang en/of na aanvangsdatum van de lesmodule: 100% van het volledige lesgeld

* All prices including VAT